Kolorowo i smacznie, czyli o tropikalnych owocach dotąd nam nieznanych....
Poznaj egoztyczne smaki Meksyku i Ameryki Środkowej.
1. Saramuyo ( Sugar Apple / Jabłko cukrowe )
z wyglądu przypomina dużą, zieloną szyszkę. Tyle, że jest miękka i w rękach rozchodzi się na kawałki. Wystarczy je rozerwać lub przekroić i wyjeść miąższ łyżeczką. Uwaga tylko na duże, czarne pestki. Miąższ jest biały, budyniowo-kremowy, o słodkim, lekko bananowym smaku.
2. Chico Zapote
brązowa, chropowata skórka skrywa brązowawy, słodki miąższ. Słodyczą przypomina trochę figi. Skórka i czarne pestki nie są jadalne.
3. Mamey
owoc z rodziny Chico Zapote, ale większy i twardszy. W środku ciemnopomarańczowy z dużą, czarną pestką.
4. Ciruela de Oaxaca
malutki żółto-czerwony owoc, który poza nazwą ze śliwką nie ma nic wspólnego. Do jedzenia ze skórką. W środku duża pestka i prawie zero miąższu. Wyrazisty w smaku miąższ, o kolorze i konsystencji dojrzałego mango. Smak nieporównywalny do niczego nam znanego, chociaż Łukasz określił go jako rozgotowane jabłko z mąką ziemniaczaną :)
5. Guayava ( Gujawa)
mały, żółty owoc, przypominający rajskie jabłuszko. Do jedzenia w całości, ale kwestię utrudnia duża ilość małych pesteczek. Miąższ w kolorze skórki pachnie bardzo intensywnie. Smak troszeczkę jak mango, ale zarówno smak jak i zapach był dla nas zbyt egzotyczny.
6. Tuna blanca
kaktus :) po przekrojeniu wyjada się łyżeczką jasno-zielony miąższ, ale nie jest to łatwe. Więcej tu twardych pesteczek, niż miąższu. W smaku wodnisty, świeży. Przypomina trochę zielonego melona. Dobry na soki.
7. Guanavana ( po polsku chwytliwie zwana Flaszowcem miękkociernistym)
duży, zielono-brązowy owoc z kolcami. W środku biały z rzędem czarnych pestek. Wyjada się sam miąższ. Można też robić z niego napoje orzeźwiające.
jak smakuje? Wyraziście, słodko-kwaskowato. Mi przeszkadzał jego silny aromat. Pyszny w koktajlach mlecznych i lodach.
8. Maracuya de Oaxaca
żółto-zielonkawo-fioletowe, małe, twarde i błyszczące owoce. Nadają się podobno tylko na agua fresca ( czyli na soczki).
Plus wszystkim znane, pospolite papaje i mango....
A na koniec wilk w owczej skórze, czyli jedyne warzywo w towarzystwie.
Chayote
przerośnięty kasztan, po naszemu zwany
Kolczochem jadalnym. Warzywo z rodziny dyniowatych. Do jedzenia na surowo lub po ugotowaniu.